C-District: een magneet voor nieuwe bedrijvigheid

Nederland wil in 2050 de eerste circulaire economie van Europa zijn. Met subsidie van Rijk en provincies moeten er overal in ons land circulaire initiatieven van de grond komen. Een van de eerste behoeften in deze ontwikkeling is een experimenteerterrein. Een hotspot waar ‘circulair’ en ‘creatief’ bij elkaar komen. Waar bedrijven, studenten en start-ups nieuwe technieken kunnen uitproberen.

Het klinkt misschien gek, maar zo’n terrein is er nog niet in Nederland. En Haarlem scoorde hoge ogen toen het plan voor het C-District werd gepresenteerd. Ondernemers voorzien op het terrein in de Waarderpolder, grofweg bij Lichtfabriek, Spaarnelanden en de 3D Makers Zone een plek waar dit allemaal gaat gebeuren. Dicht bij de koepel, waar straks een universiteit moet komen.

Zo kan dit stuk bedrijventerrein ineens heel interessant worden voor nieuwe bedrijvigheid. In combinatie met studenten, stagiairs en grote gevestigde bedrijven die hier een dependance openen om mee te doen aan innovaties. Het gaat hier om een proeftuin met technieken van de toekomst. In een regelluw gebied, waar start-ups naar hartelust kunnen assembleren, bouwen, uitvinden en produceren.

Daar kunnen natuurlijk geen woningen bij, want die bedrijven moeten hier onbevangen hun ding kunnen doen. Wij zijn benieuwd hoever het nieuwe college hierin durft te gaan. Want één ding is duidelijk: het vraagt om lef om zoiets van de grond te krijgen. Van ondernemers, van het onderwijs, én van onze overheid!

Meer nieuws right-arrow Created with Sketch.